Het verhaal van Tim 

Tim was een gezonde baby. Toen hij een dreumes/peuter was, wel wat vaak verkouden, maar verder niks aan de hand. Een vrolijk, levenslustig jongetje. Vanaf de kleuterschool zeiden we altijd: Tim heeft zijn rust nodig, maar dat was het eigenlijk wel. Na controle in groep 2 kwamen we erachter dat hij niet zo goed hoorde. Bij KNO bleek: slechte oren en grote neusamamandelen, dus hup eruit en buisjes. Later nog een keer buisjes. En toen ook nog zijn keelamandelen, want vaak keelpijn, vaak verkouden en het waren enorme joekels. Er kwamen steeds wat klachten bij. Vaker ziek, snel moe, altijd last van looporen. Ontsteking hier, antibiotica daar. Op den duur bloed laten prikken: vit.D en ijzer te laag en Pfeiffer gehad konden ze zien. Dus hup: vit. D en ijzerdrankje. Maar toch: hoezo ijzertekort? Waar komt dat vandaan?
We rommelen weer door. Steeds minder energie, nog vaker ziek. Elke avond beneden: misselijk, buikpijn, duizelig. Hooikoorts, nog steeds die looporen en vaak hele vieze oren en oorpijn.
Aften in zijn mond. Goede multivitamine dan maar. Zorgen voor genoeg slaap, regelmaat, gezond eten. Maar klachten blijven bestaan en worden zelfs erger. Weer bloedprikken. Weer vit. D veel te laag. ??? Na twee weken zonvakantie in Egypte?
Hulp gezocht bij orthomoleculair therapeut. Daar had ik zelf ook al een keer goede ervaringen mee gehad. Die adviseerde voedselintolerantietest. Via bloed- en ontlastingonderzoek. Uitkomst: lekke darm (hyperpermeabele darm) en veel voedingsmiddelen die hij beter niet meer kon eten. Maar zo veel!! Ingewikkelde puzzel. Naar de huisarts. Lekke darm kennen wij niet... oké, stuur maar door naar ziekenhuis dan. Martiniziekenhuis: intolerantieonderzoek werd zo aan de kant gelegd. Ook daar kennen ze het fenomeen ‘lekke darm’ niet. Dat noemen wij anders....Weer bloedprikken was het advies. Volgens onderzoek alles netjes binnen de normen. (Let wel, de normen van de reguliere geneeskunde! De alternatieve geneeskunde hanteert veel strengere normen).
Maar opgelost was het niet! Klachten bleven bestaan. Ook werd hij voor een kind nogal ernstig, zwaar op de hand...
Weer terug naar orthomoleculair therapeut en daar het advies gekregen toch te stoppen met alle zuivel, gluten en ei. Een hele moeilijke puzzel! Heel zwaar in het begin. Maar alternatief?? Crohn ontwikkelen misschien? Andere enge darmaandoeningen? Nee bedankt. We deden het toch en hielden vol. Er kwamen allerlei drankjes, pilletjes en capsules bij, want erg hoge ontstekingwaarden in darmen, goede bacteriën deden niks meer, slechte bacteriën teveel... Alles op basis van planten en kruiden. Hij slikte ze braaf volgens een ingewikkeld schema. En... we begonnen resultaat te zien! Hij kon weer trainen voor voetbal, was minder vaak ziek en kreeg meer energie. Helemaal goed was het nog niet, maar toch!
Onder begeleiding van zijn therapeut ging het steeds beter. Ei mocht af en toe weer. Blij kind en blije moeder, want dat scheelde toch wel flink in onze puzzeltocht.
Nieuwe fase met andere pillen, druppels en drankjes. Nog steeds geen koemelkproducten en geen gluten. Veel groente, fruit, noten, gezonde vetten.
Nog meer energie, geen aften meer, niet meer misselijk, blijer kind.
En nu? De zuivel laten we er nog steeds uit, heel af en toe gluten mag weer. Ter controle weer testen gedaan. Ontstekingen in darmen fors gedaald.

Wat ben ik blij dat ik mijn gevoel heb gevolgd: er klopt iets niet... een kind van zijn leeftijd hoort veel energie te hebben! En zo vaak ziek? Altijd buikpijn en misselijk? Gelukkig ben ik zelf goed thuis in de wereld van gezonde voeding en de klachten die je kunt hebben als voeding niet bij je lijf past. Daar ben ik zo blij om... want hoe zou het anders zijn gegaan? Niet iedereen is in deze materie thuis. Er zijn dus andere wegen die je kunt bewandelen bij lichamelijke klachten. Niet alleen huisarts, ziekenhuis en/of medicijnen.

Dit verhaal is geen kritiek op de reguliere geneeskunde of reclame voor de alternatieve geneeskunde.
Het is gewoon het verhaal van Tim.